Solliciteren met een Pinterest CV

Steeds meer afstudeerders ontdekken de mogelijkheden van het inzetten van een visueel cv met Pinterest bij hun zoektocht naar een baan. Het lijkt dé nieuwe manier om de aandacht van potentiële werkgevers te trekken.

Sindy Meijer

Sindy Meijer
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: Communicatie en Multimedia Design
  • Opleidingsinstituut: Haagse Hogeschool
  • Tip: Probeer tijdens het maken van een schets vanuit de werkgever te denken: waarom zou het bedrijf jou willen hebben?

Sindy Meijer ronde begin 2012 de opleiding Communicatie en Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool af. Ze zocht een baan op het gebied van communicatie en social media. Via een blog kwam Sindy in aanraking met het visuele cv. “Ik las op een blog over een visueel cv gemaakt met Pinterest. Ik ben me er verder in gaan verdiepen om te zien wat je met zo’n cv allemaal kan.”

“Een visueel CV toont wie je bent, wat je kunt en wat je wilt”

Pinterest is een visueel prikbord waarop je afbeeldingen en video’s kunt pinnen, repinnen en liken. “Ik ontdekte dat een visueel cv goede mogelijkheden biedt om te laten zien wie ik ben, wat ik kan én wil. Ik besloot dan ook om een Pinterest cv in te zetten bij mijn zoektocht naar een baan.”

“Een werkgever vond mijn Pinterest CV weer eens wat anders”

Schetsen

Vooraf maakte Sindy een schets van haar Pinterest cv. “Ik heb eerst goed nagedacht over hoe ik het cv wilde maken. Tijdens het maken van een schets heb ik geprobeerd om vanuit de werkgever te denken: wat maakt mij anders? Waarom zou een werkgever mij willen hebben?” Vervolgens maakte Sindy een cv board aan met onder meer afbeeldingen van een recommendation van haar examinator, haar werkervaring bij stagebedrijven, bijbanen en vrijwilligerswerk, haar portfolio en contactgegevens. “Daarnaast heb ik een afbeelding gemaakt en gepind van de baan waarnaar ik op zoek was en een afbeelding gepind van mijn  karaktereigenschappen. Verder heb ik boards aangemaakt met mijn interesses, mijn eigen werk en waar ik mijn inspiratie vandaan haal.”

“Promoot je Pinterest CV via social media”

Promoten

De volgende stap was het promoten van het Pinterest cv. Daarvoor maakte Sindy gebruik van andere social media. “Op Facebook plaatste ik berichten over mijn zoektocht naar een baan en mijn Pinterest cv. Op Twitter plaatste ik regelmatig tweets en in mijn LinkedIn-profiel stond een link naar mijn Pinterest cv. Daarnaast plaatste ik in diverse LinkedIn-groepen waarin ik actief was  berichten over mijn Pinterest cv.” Op haar visuele cv ontving Sindy leuke, positieve reacties. “Een werkgever die mijn Pinterest cv had gezien, vond het erg leuk, veel beeldender en weer eens wat anders. Een andere werkgever vertelde mij dat hij het Pinterest cv zelfs prettiger vond dan mijn originele cv omdat hij direct een goed beeld van mij kreeg.” Uiteindelijk vond Sindy een baan bij  Wikimedia via een ‘gewone’ sollicitatiebrief. Sindy: “Toch is een Pinterest cv een goede manier om de aandacht van potentiële  werkgevers te trekken. Het is net even anders en vooral bij creatieve beroepen kun je jezelf en je werk goed laten zien.”

Maak een Pinterest CV!

  1. Voordat je begint met het aanmaken van een Pinterest cv is het aan te raden om van tevoren een schets te maken. Omdat Pinterest geen sorteer-, verplaats- of schuifmogelijkheid heeft, is het belangrijk dat je vooraf bedenkt hoe jij je visuele cv wilt opbouwen. Maak gebruik van grote letters en duidelijke kleuren of een passende achtergrond.
  2. Maak een Pinterest profiel aan door in te loggen met je Facebook- of Twitter-profiel of je e-mailadres. Schrijf een pakkende bio in 200 karakters, koppel je Twitter- en Facebook-account en plaats een duidelijke foto van jezelf.
  3. Met het cv board laat jij zien naar wat voor baan je op zoek bent en welke kennis en vaardigheden je hebt. Maak andere boards aan waarbij je laat zien wie jij bent, bijvoorbeeld je hobby’s en interesses.
  4. Zoek relevante afbeeldingen en pin deze in de juiste volgorde. Het pinnen van afbeeldingen op internet kun je doen met de Pin It-button of Pinerly-button. Je kunt ook handmatig een pin toevoegen of een bestand uploaden vanaf je computer. Wanneer je afbeeldingen vanaf de computer upload dan zijn die niet gekoppeld aan een url. In de omschrijving kun je een link toevoegen. Met Pinstamatic (http://pinstamatic.com/#photo) kun je tekst, foto’s en websites op een eenvoudige manier toevoegen aan je Pinterest board. Ook kun je kiezen uit bijvoorbeeld verschillende lettertypes en kleuren en de foto’s naar eigen keuze bewerken. Pin aanbevelingen vanuit LinkedIn, een link naar je eigen website, blog of portfolio, de websites van je vorige werkgever(s) of een filmpje waarin je jezelf introduceert. Denk eraan dat de afbeeldingen die je pint ook als thumbnail er goed uit zien.
  5. Promoot je Pinterest cv via social media. Met Facebook kun je bijvoorbeeld je familie en vrienden op de hoogte brengen van je Pinterest cv. Via LinkedIn kun jij je zakelijk netwerk op de hoogte stellen door je Pinterest cv te delen in je status updates en in diverse relevante groepen. Plaatst berichten op Twitter over je zoektocht naar een baan met een link naar je Pinterest cv.