Omgaan met een Quarterlife Crisis

Editie: November-December 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Voor je er erg in hebt zit je in een quarterlife crisis. Tussen je twintigste en dertigste wordt er veel van je verwacht. Dit is het moment om snelle carrièrestappen te maken, die kans te pakken om over de grenzen te kijken, een eerste huis te kopen en een duidelijk toekomstpad te kiezen. De druk van presteren, uitblinken en onderscheiden wordt voelbaar en de twijfel en onzekerheid neemt toe.

Evelyn Prinsen

Evelyn Prinsen
 • Leeftijd: 36 jaar
 • Functie: Coach/therapeut
 • Bedrijf: BoostYourMood
 • Website: BoostYourMood

Quarterlife workshop

Quarterlife komt ook aan bod tijdens het workshopprogramma van verschillende carrièrebeurzen. Houd Carrierebeurs.nl in de gaten voor data en tijden. Deelname is gratis.

Workshop: de Quarterlife keuzes

Quarterlife crisis en keuzestress

“Er is een aantal factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van keuzestress”, vertelt Evelyn Prinsen. Als coach/therapeut krijgt ze in haar praktijk BoostYourMood regelmatig te maken met twintigers en dertigers die worstelen met levensvraagstukken als ‘zit ik met mijn carrière wel op het juiste pad?’ ‘wil ik kinderen en wanneer?’ en ‘is dit het nu?’

“Signalen met je serieus nemen en aanpakken”

Meerkeuze maatschappij

“Allereerst leven we in een meerkeuze maatschappij. Deze generatie kan zoveel verschillende keuzes maken dat velen, natuurlijk niet iedereen, het gevoel van keuzestress in meer of mindere mate herkent. Dan komt daarbij dat we leven in een samenleving waar  authenticiteit geprezen wordt. Er wordt van je verwacht dat je je eigen unieke ding doet. Dat dwingt je in feite om een kant op te  gaan en op zoek te gaan naar jezelf.” Persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in de mate waarin dit als druk voelbaar is. “Ben je iemand die vanuit het gevoel bepaald, dan maak je vaak heel direct keuzes. Maar iemand die meer ratio gebruikt zal veel langer wikken en wegen wat juist is om te doen. Dat in combinatie met perfectionisme of onzekerheid maakt het alsmaar moeilijker om te kiezen.”

Erkenning voor de quarterlife crisis

De term quarterlife crisis werd al in de jaren zestig bedacht door Elliot Jaques, dezelfde psychoanalyticus die ook midlifecrisis introduceerde. “Toch heeft het tot circa tien jaar terug geduurd voordat het een bekend fenomeen werd en de problemen als zodanig werden erkend”, aldus Evelyn Prinsen. Dit komt volgens de coach mede door de aan dacht en herkenning die het kreeg bij het verschijnen van het boek ‘Quarterlife crisis’ (2001) en het promotieonderzoek van Nienke Wijnants naar het dertigers dilemma. De klachten werden voorheen door psychologen en huisartsen weggeschreven onder stress of aanpassingsstoornis, maar volgens Evelyn Prinsen is er een wezenlijk verschil. “Dat is het zingevingscomponent. Je zou het bijna een spiritueel component kunnen noemen. Het draait om het maken van je eigen keuze, het zoeken naar je eigen identiteit en het loslaten van je oude stam. Meer dan voorheen ga je je eigen koers varen, waardoor je waarden kunnen veranderen. Dit dilemma gaat weliswaar gepaard met klachten als niet lekker in je vel zitten, het gevoel van stress en soms zelfs neerslachtigheid, maar iemand zit niet ziek thuis, zoals met een burn-out bijvoorbeeld het geval is. Ook is er geen sprake van overwerkt zijn of grote conflicten. Sterker nog, de mensen die ik in mijn praktijk hiermee zie worstelen zijn over het algemeen jonge succesvolle mensen die ogenschijnlijk alles mee hebben. Ze hebben een goede baan, een leuk sociaal leven, zien er goed uit. Dat beseffen ze zich ook, maar toch is er die innerlijke onrust.”

“Zelfinzicht is het sleutelwoord”

Zelfinzicht

De oplossing om weer uit een quarterlife crisis te komen is helaas niet voor iedereen gelijk en het duurt vaak maanden, gemiddeld een half jaar tot anderhalf jaar, voor deze gevonden is. Soms kan het simpelweg signaleren van het probleem al een groot deel van de oplossing zijn. “Je hebt mensen die heel opgelucht zijn als ze erachter komen dat ze niet in een echte depressie terecht zijn gekomen en het iets is waar meerdere mensen mee worstelen”, vertelt Evelyn Prinsen. “Maar het sleutelwoord is zelfinzicht. Neem de tijd om te ontdekken waar je energie van krijgt, wat je drijfveren zijn, wat je belangrijk vindt. Dat schept een kader en met name op het gebied van werk kan het helpen bij het beantwoorden op de vraag wat wil ik?” Wie denkt dat het vanzelf wel weer overgaat komt volgens de coach bedrogen uit. “Signalen moet je serieus nemen en aanpakken. Voor sommigen kan het  helpen om hier hulp bij te zoeken in de vorm van zelfhulpboeken of een coach. Het kan net dat duwtje in de rug zijn om niet je  kop in het zand te steken.” Een andere manier om de keuzestress onder controle te krijgen is om te bedenken wat je belemmert bij het maken van een keuze. En relativeren doet vaak ook veel goeds. Kan je eigenlijk wel echt verkeerd kiezen? “Dat is de vraag  inderdaad”, aldus Evelyn Prinsen. “In feite kun je uit alles iets positiefs halen, al is het soms beperkt. Een goed hulpmiddel bij het relativeren is: werk een worst case scenario uit. Grote kans dat zal blijken dat ook dat wel meevalt.”

Quarterlife Crisis Test

 • Geef jezelf voor de onderstaande kenmerken een cijfer tussen de 1 en de 10. Bij een optelling van meer dan 65 punten ga je in de richting vaan een quarterlife crisis. Bron: www.quarterlifequest.nl
 • Somberheid, je depri voelen, niet lekker in je vel zitten.
 • Onzekerheid, twijfelen aan jezelf, zorgen maken over je toekomst.
 • Moeite hebben met keuzes maken, keuzestress.
 • Overmatig piekeren, wikken en wegen, in cirkels blijven redeneren.
 • Worstelen met levensvragen (Is dit alles? Wat is nou mijn doel in het leven?)
 • Rusteloosheid, je opgejaagd voelen en druk ervaren om knopen door te hakken.
 • Jezelf vergelijken met andere dertigers om te checken of je nog op schema ligt.
 • Passiviteit, besluiteloosheid. Disbalans tussen verstand en gevoel, onderdrukken van gevoelens.
 • Spanningsklachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, nek- en rugklachten, slaapproblemen.