Last van zenuwen?

Editie: Maart 2014 | Tekst: | Fotografie: IStock

Er is niets mis met een gezonde dosis spanning voordat je een sollicitatiegesprek in gaat. Maar wat kan je doen om de zenuwen in bedwang te houden en wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je zenuwachtig bent?

Zelf aan de slag?

Lezers van Memory Magazine kunnen gratis een oriënterend gesprek aanvragen bij GORTcoaching. Als je een gesprek hebt aangevraagd ontvang je als cadeau een e-book met een online training over onder andere het houden van een pitch, presentatietips en het beantwoorden van STAR-vragen.

www.gortcoaching.nl

‘Ook met zenuwen kan je een goede indruk maken’

Iedereen kent wel het gevoel van vlinders in je buik, klamme handen en een droge mond voor een spannende gebeurtenis zoals een sollicitatiegesprek. Als loopbaancoach bij GORTcoaching begeleidt Wendy veel starters en ziet ze velen worstelen met hun zenuwen. Zij merkt dat met name introverte personen opzien tegen een sollicitatiegesprek omdat zij denken zich anders te moeten voordoen. Maar ook extraverte mensen kunnen door zenuwen beïnvloed raken en gaan snel en veel praten, en lachen waardoor ze minder serieus overkomen. Wendy: “Als je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd is het niet vreemd of erg dat je zenuwachtig bent. Recruiters zien liever iemand die een beetje zenuwachtig is, dan iemand die ongeïnteresseerd overkomt. Mits je nog gewoon kunt functioneren, laat het zien dat je iets graag wil.”

Fight or flight

Spanningsverschijnselen zijn te verklaren aan de hand van het fight­or­flight­principe. Als je gespannen bent, reageert je lichaam alsof er direct gevaar op de loer ligt en bereidt het zich voor om te gaan vechten of vluchten. In je lichaam wordt adrenaline aangemaakt met als gevolg dat je gaat zweten, je hartritme stijgt, je kunt last hebben van een versnelde ademhaling en mogelijk ben je minder geconcentreerd. Vooral dit gebrek aan concentratie is vervelend, omdat je juist tijdens een sollicitatiegesprek scherpe antwoorden wil geven.

‘Het is oké om nerveus te zijn’

Je zenuwen de baas

Kunnen we iets doen aan deze vlinders en de klamme handen? “Het helpt als je de zenuwen anders benadert. Je zet jezelf nog meer onder druk door tegen jezelf te zeggen dat je niet nerveus mag zijn en dat het niet mag mislukken. Je kunt jezelf beter een hart onder de riem steken door te zeggen: het is oké om nerveus te zijn, ik heb me goed voorbereid en ga er nu het beste van maken. Door milder en positiever tegen jezelf te praten, coach je jezelf,” vertelt Wendy. Mensen hebben de neiging om spannende dingen te ontvluchten. Maar zoek de zenuwen op, laat ze toe in plaats van ze weg te duwen. Als je bang bent dat je rood wordt, kun je dit thuis juist eens expres oproepen. Een andere geruststellende gedachte is, oefening baart kunst. “Door een paar keer te ervaren wat solliciteren is, word je vanzelf rustiger. Het is een oefening in presenteren.” Daarom is het volgens de loopbaancoach soms goed om niet meteen te solliciteren naar de baan van je dromen. “Als je eerst voldoende hebt geoefend en feedback hebt gekregen, is de kans groot dat je fouten vanzelf verdwijnen. Dan komt het uiteindelijk bij die belangrijke sollicitatie, goed.”

In de praktijk

Al het oefenen ten spijt blijft het normaal dat je tijdens het gesprek gespannen bent. Je kunt dan door op je adem te letten even de focus van de spanning wegnemen. Wendy: “Al is het tien seconden, je bent met je aandacht even weg van de zenuwen. Probeer het te accepteren als je er echt even niet uitkomt, het is dan al gebeurd. Je kunt ook best zeggen dat je even niet uit je woorden komt.” Ook kan het volgens de coach helpen om tijdens je gesprek niet teveel met jezelf bezig te zijn. “Het helpt als je jezelf in de ander verplaatst en vragen stelt. En bedenk van te voren twee belangrijke dingen die je in ieder geval gezegd wil hebben. Recruiters zien graag een nieuwsgierige en open houding.” Tot slot heeft de coach nog enkele praktische tips die er tijdens het gesprek voor kunnen zorgen dat je rustiger blijft. “Zorg dat je op tijd bent, anders begint je gesprek al opgejaagd. Ga tijdens het gesprek niet wiebelen op je stoel, wild zitten gebaren en snel praten. Dus adem rustig in, denk na en geef dan antwoord. Dat maakt een betere indruk en het helpt jezelf ook rustig te blijven. En bedenk: ook met zenuwen kan je een goede indruk maken.”