‘Er wacht jonge IT‘ers een enorme uitdaging’

Editie: November-December 2015 | Tekst:

Een brug slaan tussen technologische ontwikkeling en bedrijfskunde is iets wat Marion Hermans-Koelemij altijd heeft geïnteresseerd. Niet voor niets viel haar studiekeuze op Bedrijfskundige Informatica. Als IT-directeur bij CBS stelt ze zichzelf dagelijks de vraag: ‘hoe kunnen we ICT optimaal inzetten?’ Een uitdagende opdracht, want hoewel ze met veel voldoening werkt binnen de organisatie, ziet ze noodzaak tot verandering, ICT in het bijzonder. Die ruimte krijgt ze, dus een nieuwe weg is ingeslagen.

Marion Hermans-Koelewij

  • Studie: Bedrijfskundige Informatica, HEAO
  • Functie: IT Directeur CBS
  • Werkgever: CBS
  • Website: Werken bij CBS

Marion Hermans Koelemij - CBS
Marion is inmiddels 5 jaar werkzaam binnen CBS en sinds begin 2015 als IT Directeur verantwoordelijk voor de centrale ICT binnen de organisatie. “Na mijn studie heb ik een kleine 25 jaar gewerkt in de meest uiteenlopende functies. Mijn passie is ICT, projectmatig werken en het altijd boeiende management-vak. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en werd getriggerd door een vacature bij CBS. Eerlijk gezegd had ik bij CBS het beeld van een saaie ambtelijke organisatie met weinig ruimte tot ontplooiing, maar toch besloot ik op intuïtie het gesprek aan te gaan. Niets bleek minder waar: hier was leuk en belangwekkend werk te doen! Bovendien was ik blij verrast door de mogelijkheid om mezelf verder te ontplooien binnen een publieke organisatie. Vol overtuiging ging ik aan de slag en inmiddels kan ik zeggen: een betere keuze had ik niet kunnen maken.”

Een nieuwe IT-strategie

De afgelopen 5 jaar heeft Marion al een hele weg afgelegd, maar er is nog veel werk te doen. “Ik ben onder de indruk van de vakkundigheid en trots binnen de organisatie. Er heerst oprecht commitment om Nederland met betrouwbare feiten van dienst te zijn. Het voelt dus goed om CBS-er te zijn. Al snel ontdekte ik dat er ruimte was voor nieuwe ideeën en initiatief. Nu ik verantwoordelijk ben voor de gehele centrale ICT binnen CBS, is het voor iedereen duidelijk dat dit mooie vakgebied een strategisch speerpunt is. Dat betekent hoge verwachtingen, een nieuwe IT-strategie, een intensief transitietraject en investeringen. Zowel in geld, in tijd, in aandacht en in energie. Onderdeel van mijn aanpak is het verbeteren van de processen, maar ook het inzetten van verdere vernieuwing. Wij zijn op zoek naar een gezonde mix van ervaring en nieuw elan. Met respect voor het bestaande, zoeken we niet alleen kersverse kennis, maar ook een nieuwe manier van denken en werken. Voor jonge IT-ers staat bij CBS dus een enorme uitdaging te wachten!”

CBS zoekt nieuw IT-talent

CBS investeert flink in opleidingstrajecten voor jong talent. Marion: “Energie, vakkundigheid en enthousiasme van jonge top IT-ers is wat we zoeken. De lat ligt hoog, de praktijk is weerbarstig, CBS hecht aan transparantie en brengt dagelijks nieuws op basis van feiten. ICT is daarvan de ruggengraat. Ik neem vol overtuiging mijn verantwoordelijkheid voor het realiseren van de ICT van de toekomst en zoek talentvolle collega’s die daarin een prominente rol durven te pakken.”