Welke keuzes heb je als accountant?

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Als accountant wordt je breed opgeleid en daardoor is er veel mogelijk. Dat is natuurlijk leuk, maar kiezen is niet altijd even gemakkelijk. ‘Het belangrijkste is dat je deze keuze maakt vanuit een duidelijk perspectief’, vindt Bart Jonker, partner bij Grant Thornton.

Bart Jonker

Bart Jonker
  • Leeftijd: 44 jaar
  • Studie: NIVRA, Post-doctoraal accountancy
  • Opleidingsinstituut: UvA
  • Functie: Partner bij Grant Thornton Amsterdam, directeur van het International Business Centre van Grant Thornton

Martijn de Goede

Martijn de Goede
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: Accountancy
  • Opleidingsinstituut: Nyenrode
  • Functie: Accountant
  • Werkgever: Belastingdienst

Bart Jonker, partner bij Grant Thornton

“Het is nodig om accountancystudenten bewust te maken van hun carrièremogelijkheden. De praktijkverhalen maken concreet wat er mogelijk is”, vertelt Bart Jonker. Hij gaf onlangs een workshop over dit onderwerp op Het Nationaal Accountantscongres. Voor Bart was de accountancy geen bewuste keuze”, zegt hij: “Ik kon niet kiezen! Ik zag een poster hangen van Moret & Limperg, de voorloper van Ernst & Young en die tekst bleef hangen. Omdat ik zelf zo twijfelde over wat ik wilde, weet ik hoe belangrijk het is om je goed voor te lichten over het beroep en de mogelijkheden. De accountancy is een zware baan.”

Bedrijfsleven

Eenmaal aan het werk koos hij, na bij een aantal accountantsorganisaties werkzaam te zijn geweest, voor een periode als financieel directeur binnen de sportindustrie. “Ik wilde graag in het bedrijfsleven werken. Hier ontdekte ik dat de accountancy echt iets voor me was; een veelzijdige baan met veel klantencontact.” Na dit ‘uitstapje’ begon hij voor zichzelf tot zijn accountantskantoor in 1999 werd overgenomen door Grant Thornton. Sinds 1999 werkt Bart als partner binnen de controlepraktijk van dit kantoor, is hij sinds 2004 kantoormanager van de Amsterdamse vestiging en sinds 2007 directeur van het International Business Centre van dit bedrijf. Naast internationaal opererende bedrijven, adviseert hij ondernemers binnen de nationale markt in de regio Amsterdam en is hij gespecialiseerd in Business Risk Services .

De keuze mogelijkheden

“Als accountant heb je diverse mogelijkheden. Je kunt doorstromen naar een functie als controller of consultant, maar er zitten ook accountants in de Raad van Bestuur van topondernemingen. Ook kun je aan de slag in een functie binnen een due dilligence of M&A praktijk of een baan als accountant bij een grote onderneming of bij de overheid, waarbij je verantwoordelijk bent voor de interne controle. Doordat accountants breed opgeleid zijn, is er veel mogelijk. Een accountant heeft affiniteit met cijfers, maar zeker zo belangrijk zijn zijn social skills. Je moet goed met mensen kunnen omgaan en op termijn ga je wellicht leiding geven waardoor je het best uit jezelf en uit anderen haalt. Je komt bij veel bedrijven over de vloer; je spreekt met het kader en middenkader.”

De keuze maken

“Kies voor een bedrijf dat je helpt bij je ontwikkeling, op persoonlijk gebied en op het gebied van je loopbaan. In deze periode van crisis is er geen baanzekerheid. Afstudeerders moeten zich laten leiden door idealen, maar ook reëel zijn, er is nog steeds werk. Ik verwacht dat de economische situatie zich stabiliseert en dat de vraag naar accountants daarna zal toenemen. Het vak van accountant blijft bestaan, goedkeuring op financiële zaken door een hoog gekwalificeerde professional, die ondersteunt en ontzorgt blijft, al denk ik wel dat er behoefte komt aan specialisten. Daarnaast worden bedrijven slimmer en kunnen zij bepaalde  informatie ook zelf achterhalen waardoor ze de financieel specialist niet meer overal voor nodig hebben.”

“Laat je leiden door idealen, maar blijf reëel”

Martijn de Goede, accountant bij de Belastingdienst

Na twee jaar fulltime Rechten en Bedrijfskunde gevolgd te hebben, begon Martijn de Goede zijn oorspronkelijke studiekeuze te heroverwegen. “Het gevoel besloop me dat ik door niet in de praktijk bezig te zijn een hoop nuttige kennis misliep en me voornamelijk bezighield met minder relevante zaken. Dat was de reden om de mogelijkheid voor duaal studeren eens serieuzer te bekijken. Op universitair niveau heb je dan niet gek veel keus, maar met economie en wiskunde als beste vakken was het eigenlijk gek dat ik Accountancy nooit eerder had overwogen.”

Big Four

Op zoek naar een leerwerkplek ging de voorkeur van Martijn niet uit naar een van de Big Four kantoren. “Ik kreeg een tip om eens de mogelijkheden bij de Belastingdienst te onderzoeken, een werkgever waar ik nog niet eerder bij stil had gestaan. Dat je niet te maken hebt met een seizoenspiek sprak me wel aan gezien het feit dat je in de avonden en weekend ook nog een studie volgt.” Nu Martijn tegen het eind van zijn studie begint te raken, is hij overtuigd dat zijn switch een juiste keuze is geweest. “De combinatie werken en studeren is soms zwaar, maar het leereffect is ook wel erg groot. Alles wat je leert is heel relevant.”

Toezichthouder

Ook in zijn functie bij de Belastingdienst heeft hij het zeer goed naar zijn zin. “Ik ben op dit moment werkzaam op de afdeling die  grote organisaties controleert. Al vanaf het begin krijg je veel verantwoordelijkheid en ik zit regelmatig met Captains of Industry aan tafel. Een mogelijkheid die ik bij organisaties met een groter commercieel belang niet voor mogelijk acht. Door de invoering van het Horizontaal Toezicht heb je het hele jaar door met klanten contact, je bent het eerste aanspreekpunt. Het leuk daarvan is dat je echt een relatie opbouwt. Ook krijg je op die manier heel gemakkelijk een kijkje in de keuken bij allerlei interessante  bedrijven. Als toezichthouder heb je toch een bepaald gezag, deuren gaan voor je open en geen vraag is te gek.”

Nederland behoorlijk innovatief

Binnenkort zal Martijn zich meer richten op bedrijven in de automotive sector. Een collega die hij op gaat volgen werkt hem nu in voor deze specialisatie. “Ik heb affiniteit met auto’s en heb dat aangegeven. Je kunt hier heel goed je eigen loopbaan uitstippelen. Veel mensen werken flink wat jaren bij de Belastingdienst, maar dat betekent zeker niet dat ze jarenlang op dezelfde positie zitten. Er is veel mobiliteit.” Ook lonkt in de toekomst het buitenland. “Nederlanders hebben het vaak niet door, maar wij lopen  flink voor op andere EU landen. De vooringevulde aangifte, de toeslagen, daarin is Nederland behoorlijk innovatief. Nieuwe  EU-landen, waar dat niet het geval is, kunnen bij landen zoals Nederland een hulpvraag indienen om een inhaalslag te creëren. Het lijkt me persoonlijk erg leuk om in daar ons stelsel te implementeren. Want al heeft de Belastingdienst geen vestiging in het buitenland. Dit komt aardig in de buurt.”