Kennis en ervaring met The Associate Academy

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: Christiaan Krouwels

Afgelopen jaar begon PwC met een eigen opleidingsprogramma voor hun Associates. In twee jaar tijd kunnen starters nu zowel kennis als ervaring opdoen en is er bovendien genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Voor Jurgen en Gabriëlla is The Associate Academy dé manier om alle aspecten van het accountantsvak te leren kennen.

Gabriëlla van Huizen

Gabriëlla van Huizen
 • Leeftijd: 23 jaar
 • Studie: Bedrijfskunde, master Business Studies
 • Opleidingsinstituut: UvA
 • Functie: Associate
 • Werkgever: PwC

Jurgen Nieuweboer

Jurgen Nieuweboer
 • Leeftijd: 24 jaar
 • Studie: Economie & Bedrijfseconomie en master Accounting & Control
 • Opleidingsinstituut: VU Amsterdam
 • Functie: Associate
 • Werkgever: PwC

Al vroeg was Jurgen Nieuweboer (24) ervan overtuigd dat hij de accountancy in wilde. “Met cijfertjes bezig zijn heeft me altijd al aangetrokken. Het is leuk om op die manier een bedrijf te begrijpen.” PwC kreeg eigenlijk pas zijn interesse toen hij als commissielid bij de Financiële Studievereniging Amsterdam (FSA) met verschillende kantoren in gesprek raakte. “Ik organiseerde open dagen bij alle grotere kantoren en sprak daardoor met veel recruiters. De dag bij PwC was voor mij een positieve verrassing en na deelname aan een business course in Barcelona was ik overtuigd dat juist dit kantoor bij me paste.”

“Je maakt met alle type klanten van PwC kennis”

Voor Gabriëlla van Huizen (23) ging het in feite net andersom. Een baan als accountant was niet direct haar eerste keus, maar omdat PwC haar als bedrijf sterk aansprak is ze het vakgebied nogmaals gaan overwegen. “Ik vond de accountancyvakken die ik tijdens mijn studie Bedrijfskunde had gehad altijd wel leuk, maar het werk leek me saai. Toen ik doorkreeg dat je als accountant juist veel contact met mensen hebt en dat gedeelte een belangrijk aspect is van de werkzaamheden, ging het vak me pas echt aanspreken.”

The Associate Academy

Sinds september 2012 is PwC gestart met The Associate Academy, een tweejarig opleidingsprogramma voor alle startende Associates bij PwC. Als Associate ligt je focus op het controleren van jaarrekeningen en het beoordelen van interne controleprocessen en systemen van uiteenlopende klanten. Daarnaast volg je een dag in de week een opleiding tot Registeraccountant. De eerste lichting telt 150 deelnemers die allen werkzaam zijn bij verschillende vestigingen van PwC in Nederland. Ook Jurgen en Gabriëlla behoren tot deze groep. “In feite krijgen we in twee jaar alle ervaring en kennis om als Senior Associate aan de slag te kunnen”, licht Gabriëlla toe. Als groot voordeel noemt ze het feit dat je met alle type klanten die PwC bediend kennis maakt. “Toen ik solliciteerde en er nog geen sprake was van The Associate Academy, was het idee dat ik alleen kleinere onderneming in mijn klantenbestand zou krijgen. Nu, door The Associate Academy, heb ik ook ervaren hoe het is om te werken voor grote klanten. Gelukkig maar, want ik blijk dat ook heel leuk te vinden.” “Nog een sterk punt van The Academy vind ik de aandacht die er besteed wordt aan persoonlijke aspecten”, vult Jurgen aan. “Elke twee maanden komen we nationaal met alle Associates bijeen en gaan we in op zaken die niet alleen te maken hebben met hoe voer ik controles uit. Het draait dan ook om het ontwikkelen van je softskills, we krijgen verschillende cursussen zoals timemanagement en communicatietrainingen. Er komt natuurlijk best wel veel op je af aan het begin van je carrière en daar wordt op deze manier ook aandacht aan besteedt.”

“Een coach begeleidt je in je persoonlijke ontwikkeling”

In deze persoonlijke ontwikkeling worden alle starters begeleid door verschillende coaches. Jurgen: “In een competentiepaspoort worden al je vorderingen bijgehouden. Daarin staat welke technische vaardigheden je onder de knie hebt, maar ook zaken als je werkhouding worden hierin bijgehouden. Na elke opdracht boven de 32 uur volgt een beoordeling, deze vraag je als Associate zelf aan. Je ontvangt dan feedback op je functioneren van de coach die je bij de klant heeft begeleid. Daarnaast heb je gedurende het hele traject ook nog een persoonlijke coach, die overall een oogje in het zeil houdt. Maar uiteindelijk is het je eigen  verantwoordelijkheid dat je al je competenties haalt.”

Ambities

Welke kant Gabriëlla precies op wil als ze straks The Academy heeft doorlopen, weet ze nog niet. Gabriëlla: “Ik wil eerst het audit vak goed onder de knie hebben, dus daar is wel een paar jaar werkervaring voor nodig. Nu denk ik dat misschien fraudeonderzoek hierna zou willen doen, maar dat is meer grote lijnen denken.” Ook Jurgen wil eerst een goede kennisbasis opbouwen en ziet zichzelf zeker nog wel een aantal jaren bij PwC werken. “Nu leer je echt het vak, het veldwerk,” legt hij uit, “en naast het controleren ga je ook steeds meer leidinggeven. Dan komen die sociale aspecten ook steeds meer aan de orde. Zo blijf je jezelf  ontwikkelen.”

Ook interesse in The Associate Academy?

 • De Associate Academy gaat weer van start op 16 september a.s. en heeft nog plek voor (bijna) afgestudeerde accountancy studenten in de plaatsen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Als startend accountant bij PwC stroom je direct in bij The Associate Academy: een intensief 2-jarig opleidings- en trainingsprogramma waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Maak kennis met uiteenlopende aspecten van het accountantsvak en doe ervaring op binnen de verschillende marktsectoren die PwC bedient. Zo word jij een nóg betere adviseur, en daar worden jij, wij en onze klanten beter van.
 • Meer weten? Kijk op www.werkenbijpwc.nl/associateacademy. Of neem contact op met Marieke Bosmans, 088-792 15 70 / marieke.bosmans@nl.pwc.com.