First Employers Accountancy 2013

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Wat is op dit moment de werkgever waar accountancy studenten en starters het liefst zouden willen werken? Die vraag heeft Memory Magazine ook dit jaar weer onderzocht. Onder de accountantskantoren was opnieuw Ernst & Young favoriet. De Belastingdienst kreeg, als geen accountantskantoor zijnde, de meeste voorkeursstemmen.

Deelnemers

Het onderzoek is door Memory Magazine afgenomen onder studenten en starters met een accountancy of aanverwante opleiding op hbo en wo-niveau.

Resultaten

Om de nauwkeurigheid van de resultaten te garanderen is er gekozen om de uitslagen van vorig jaar mee te nemen in de berekening. De uitslagen zijn een gewogen gemiddelde van uitkomsten van vorig jaar en dit jaar.

De meeste studenten en starters willen hun carrière in de accountancy het liefst beginnen bij een accountantskantoor. Zo blijkt uit de enquête die Memory Magazine onlangs hield. Hierin geeft 62% van de ondervraagden duidelijk de voorkeur aan het werken bij een accountantskantoor boven het werk als interne accountant bij een bedrijf, overheid of Belastingdienst. Grote bedrijven en kantoren hebben bovendien de voorkeur. Daardoor wellicht niet verwonderlijk dat de Big Four kantoren in het favorietenlijstje hoog eindigen.

Favoriete accountantskantoren

 1. Ernst & Young
 2. PwC
 3. KPMG
 4. BDO
 5. Deloitte
 6. accon-avm
 7. Baker Tilly Berk
 8. Alfa
 9. Flynth
 10. Mazars

“The Big Four kantoren zitten on top of mind”

Top of mind

Om te kijken welke naam spontaan te binnen schiet wanneer het gaat om accountantskantoren vroegen we de respondenten zonder nog maar een kantoornaam genoemd te hebben een accountantskantoor te noemen. En het blijkt dat de Big Four kantoren on top of mind zitten. Ernst & Young wordt het meest genoemd, gevolgd door KPMG, PwC en Deloitte. Op de vijfde plek is BDO te vinden. Het lijkt er op dat we het eerst denken aan de kantoren waar we een positieve associatie mee hebben, want als we vervolgens naar het favorietenlijstje kijken, zien we deze zelfde kantoren terug in de top vijf. Ook ditmaal neemt Ernst &  Young de koppositie in. Een gelijke positie geldt overigens niet voor de plekken die daaronder volgen. KPMG moet de tweede positie in het favorietenlijstje afstaan aan PwC en ook BDO en Deloitte wisselen van plek. Net als vorig jaar behoren ook accon?avm en Baker Tilly Berk tot de favorieten. Nieuwe kantoren die de top 10 binnentreden zijn dit jaar Alfa, Flynth en Mazars.

Top of mind

 1. Ernst & Young
 2. KPMG
 3. PwC
 4. Deloitte
 5. BDO

“Accountancy voor 85% niet het einddoel van de carrière”

Andere werkgevers

Natuurlijk zijn er naast accountantskantoren ook nog genoeg andere werkgevers waar je met een accountancy (of aanverwante) opleiding aan de slag kunt. Daarbij was 85% het oneens met de stelling: Accountancy is voor mij het einddoel van mijn carrière en niet de opstap naar een carrière in het bedrijfsleven. Daarom onderzochten we ook welke andere werkgevers favoriet zijn. De Belastingdienst komt evenals vorig jaar als winnaar uit de bus rollen, gevolgd door de Rijksoverheid. Op nummer drie vinden we het bedrijf dat in november 2012 door studenten en starters binnen alle vakgebieden werd uitgeroepen tot meest favoriete werkgever, de Rabobank. Shell en Unilever zakken ten opzichte van vorig jaar een paar plekken, in tegenstelling tot ING, Philips en Heineken. Nieuw in de top 10 dit jaar zijn KLM (8) en PON (10).

“Ernst & Young is zowel bij mannen als vrouwen favoriet”

Favoriete andere werkgevers

 1. Belastingdienst
 2. Rijksoverheid
 3. Rabobank
 4. Shell
 5. Philips
 6. ING
 7. Heineken
 8. KLM
 9. Unilever
 10. PON

Bedrijfsculturen

Ieder heeft zo zijn redenen om ergens te gaan werken. Uit het onderzoek blijkt dat de inhoud van de functie en de  werkzaamheden het meest bepalend zijn. Maar dat niet alleen, ook de bedrijfscultuur wordt het meest genoemd. Maar hoe schatten we die bedrijfscultuur in? In de enquête vroegen we bij verschillende bedrijfsculturen een Big Four kantoor aan te wijzen die daar het meest bij past. De mensgerichte cultuur, waar medewerkers centraal worden gezet, vonden de respondenten het best passen bij Ernst & Young. Ook meenden zij dat dit kantoor het meest van alle vier de kantoren de regels en procedures belangrijk acht (Beheersgerichte bedrijfscultuur). Gezien als het meest resultaatgerichte kantoor, waar het eindproduct centraal staat, is  Deloitte en de bedrijfscultuur van PwC wordt gezien als innovatiegericht, een cultuur waar veel nieuwe producten of diensten in ontwikkeling zijn.

Bedrijfsculturen bij de Big Four

Mensgericht – medewerkers staan centraal

 1. Ernst & Young (30%)
 2. PwC (25%)
 3. KPMG (24%)
 4. Deloitte (21%)

Resultaatgericht – het eindproduct staat centraal

 1. Deloitte (28%)
 2. Ernst & Young (24%)
 3. KPMG (24%)
 4. PwC (24%)

Beheersgericht – regels en procedures zijn belangrijk

 1. Ernst & Young (33%)
 2. KPMG (30%)
 3. PwC (24%)
 4. Deloitte (13%)

Innovatiegericht – ontwikkeling veel nieuwe producten en diensten

 1. PwC (28%)
 2. KPMG (25%)
 3. Deloitte (24%)
 4. Ernst & Young (22%)

Meest genoemde redenen om ergens te willen werken

 1. Inhoud van de functie en werkzaamheden
 2. Bedrijfscultuur
 3. Doorgroeimogelijkheden
 4. Salaris
 5. Imago van de werkgever
 6. Secundaire arbeidsvoorwaarden
 7. Woon-werkafstand
 8. Maatschappelijke betrokkenheid
 9. Internationale carrièremogelijkheden

“Structurele verandering van het beroep is nodig”

Toekomst

Momenteel zijn er veel veranderingen gaande binnen de accountancy. 82% is ervan overtuigd dat de crisis kantoren dwingt om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Ook na de crisis zal verandering nodig zijn, aldus 85% van de respondenten, die zich kunnen vinden in de stelling dat structurele verandering van het beroep nodig is door vergaande automatisering. Minder  eensgezind zijn de meningen als het gaat om de doorvoering van verplichte kantoorroulatie. Een nipte meerderheid (53%) vindt dit niet de goede ontwikkeling die verder doorgevoerd moet worden.

Favoriete accountantskantoren per regio

Favoriete accountantskantoren per regio

Noorden

 1. PwC
 2. Alfa
 3. KPMG

Oosten

 1. BDO
 2. Ernst & Young
 3. accon?avm

Zuiden

 1. BDO
 2. Deloitte
 3. Ernst & Young

Westen

 1. Ernst & Young
 2. PwC
 3. KPMG